PUIGPUNYENT
Puigpunyent és un municipi privilegiat per la seva situació geogràfica, per la qual cosa ofereix al visitant una gran quantitat de rutes, tant dins els diferents nuclis urbans com per l’entorn natural.
1
Puigpunyent
La poca extensió del nucli urbà de Puigpunyent fa que es pugui dur a terme una ruta a peu per dins el poble en només mitja jornada i que es puguin visitar tots els seus llocs d’interès.
D’aquesta manera la ruta per dins el poble permet visitar l’església parroquial de l’Assumpció de Nostra Senyora (plaça Lleó XII) al barri de la Vila. El temple és d’estil neoclàssic, fet sobre un d’anterior, que era d’estil gòtic, documentat en el 1236. Al costat del temple hi ha les cases més velles del poble: sa Taverna, l’antic quarter de la Guàrdia Civil, Can Felet, l’antic Ajuntament i la Rectoria.
Seguint la ruta, passem per damunt el pont de sa Riera, i arribem a la part més nova del poble, on es troba l’Ajuntament. Al costat hi ha es Pou Nou, que data del XIX i fou restaurat el 1982. A prop hi ha les escoles, un edifici projectat per l’arquitecte Guillem Forteza el 1929.
La barriada de Son Bru, situada al nord de la vila, va ser el primer nucli urbà organitzat a la part alta de Puigpunyent, i va néixer arran de les divisions de la possessió del mateix nom que es varen dur a terme entre els anys 1784-1818.
Ca ses Monges és un edifici del segle XVIII situat al carrer Major. El casal va ser construït en pedra seguint les línies de l’arquitectura tradicional mallorquina. Sobre el portal conserva l’escut de la família Villalonga i més amunt una espadanya.
Però a més d’edificacions de diferents èpoques el nucli urbà de Puigpunyent compta amb una sèrie d’indrets amb interès paisatgístic, com ara el Comellar dels Romeguers, situat al final del carrer de na Beltrana i des d’on es pot gaudir de les vistes de la vall de Son Puig.
Com a curiositat, a l’entrada de Puigpunyent des de Superna se situa el garrover de ses Sabates, un arbre monumental amb una estructura irregular i amb suport de marjada. S’anomena “de ses sabates” perquè era el lloc on els pagesos canviaven les sabates per tal de dur al poble el millor calçat, especialment quan anaven a missa.
2
Galilea
El nucli urbà de Galilea, situat a 4 quilòmetres del centre de Puigpunyent, està dissenyat mitjançant un conjunt de marjades, que recorda la construcció d’un amfiteatre.
En aquest llogaret pots fer un recorregut a peu pels llocs més destacats del nucli començant per l’església parroquial de la Immaculada Concepció, beneïda el 1810, un conjunt arquitectònic format per l’església, el campanar, la casa rectoral i el cementiri.
Galilea també compta amb l’única casa de neu de Mallorca situada dins un entorn urbà. En concret se situa a la zona de sa Mola i està excavada directament al terra. La construcció, feta amb murs de paret seca, compta amb un pou on s’emmagatzemava el gel durant els mesos d’hivern per poder utilitzar-lo durant l’estiu.
Un altre dels elements que inclou la ruta per Galilea són els molins de vent de Can Soler, que va funcionar fins a 1920, i el d’en Martí, visible des del mateix camí de sa Mola.
La passejada pel llogaret continua al carrer Clapers, amb la visita a Ca ses Monges o Ca sa Mestra, al número 3 d’aquesta via. Es tracta d’un habitatge tradicional del segle XVIII–XIX, que fou convent religiós del Sagrat Cor i també el primer lloc on s’impartí ensenyança educativa a les nines del municipi. En el número 8 d’aquesta mateixa via es troba un immoble amb una bona mostra de teules pintades. A l’arrencada del camí des Rafal hi ha Can Cera, la qual mostra un bell esgrafiat fet a partir de maquets. Val la pena recórrer tot el camí des Rafal, on a més del pou públic, podrem gaudir una casa tradicional acompanyada de teules pintades.
3
Son Serralta
A nivell patrimonial el principal atractiu de Son Serralta és el Talaiot del Serral de les Abelles, que permet fer una ruta al voltant d’aquest talaiot circular del qual es conserva el corredor de l’entrada i les restes d’altres edificacions. També es poden admirar unes amples vistes sobre la vall.
RUTA 1
Puig de Galatzó
Es tracta d’una ruta a peu amb una certa dificultat sobretot a la part final. El punt d’inici és la Font des Pi, situada en un dels vials de la parcel·lació de Son Nét. Des d’aquí el camí travessa un alzinar en una pujada intensa. Després del coll des Carnisseret, flanqueja el Bisbe fins arribar a una bifurcació del camí que permet continuar cap al puig de Galatzó o en direcció al poble d’Estellencs. Continuant pel camí del cim, el sender s’estreny i augmenta una mica la dificultat. Les vistes des del cim són insuperables, unes de les millors de la Serra.
Fitxa:
- Distància: 3 Kilòmetres
- Durada aproximada: 3 hores 30 minuts
- Dificultat: Alta
RUTA 2
Camí vell d’Estellencs-Coll des Grau
La ruta arrenca a l’extrem nord del poble de Puigpunyent, al costat de la carretera de Superna. Des d’aquí segueix pel camí vell d’Estellencs, que flanqueja la possessió de Son Fortesa. Més amunt, supera una teulera i les cases de sa Muntanya. Un cop dins el bosc, el pendent s’accentua fins arribar a una bifurcació, on voltam a la dreta. Aquí hi ha un dels trams empedrats més bells de tot el municipi. La tirada desemboca en el camí de sa Campaneta, per on baixem fins as Grau. Per un senderó que travessa diversos cops la carretera tornem a la vila.
Fitxa:
- Distància: 8 Kilòmetres
- Durada aproximada: 5 hores
- Dificultat: Moderada
RUTA 3
De Puigpunyent a Calvià
La ruta comença a Puigpunyent, vora l’església parroquial. Remuntem per la carretera cap a Galilea, on les balises ens duran fins al coll des Molí de Vent a través de diversos trams, alguns amb restes de graons. Un cop aquí, seguim la ruta indicada cap al sud. Deixem a l’esquerra el puig de na Bauçana i sense perdre les indicacions arribem als vials de la urbanització de Son Font. Pel carrer del Molí Fariner davallem fins sortir novament al vial principal de Son Font i, des d’aquí, arribem a Calvià.
Fitxa:
- Distància: 8,5 kilòmetres
- Durada aproximada: 3 hores 30 minuts
- Dificultat: Moderada
RUTA 4
El Puig de na Bauçana
El Puig de na Bauçana és un cim modest però amb unes magnífiques vistes. L’excursió arrenca al poble de Puigpunyent, a la carretera de Galilea. Des d’aquí, seguim per les dreceres (senyalitzades) que ens duran al coll des Molí de Vent. Voltam al sud i seguim en direcció Calvià. A pocs minuts, a l’esquerra, parteix un camí –primer de carro i llavors de ferradura- construït pel Foment de Turisme, que ens durà fins al cim. Tornem pel mateix camí.
Fitxa:
- Distància: 4,95 Kilòmetres
- Durada aproximada: 3 hores
- Dificultat: Fàcil
RUTA 5
Coll de Son Marill
Es tracta d’un tram del camí vell de Palma, el qual arrenca a la carretera Ma-1016, de Puigpunyent a Calvià, tot just passada la possessió de Son Marill. El camí és de ferradura i després de carro, prou ample, i sense possibilitat de pèrdua. Deixa de banda dos forns de calç i passa sota la penya de sa Mel, que queda a la dreta. En el coll es poden veure les restes de l’hostal del Coll de Son Marill, a més d’una vella fita de partió. Des d’aquí dalt s’obtenen unes magnífiques vistes de la badia de Palma. Tornem pel mateix camí.
Fitxa:
- Distància: 2,40 Kilòmetres
- Durada aproximada: 1 hores 15 minuts
- Dificultat: Fàcil